Terug naar Nieuws

Nieuwe Wet WBTR vanaf 1 juli 2021 van kracht!

Gepubliceerd op:

Nieuwe wettelijke verplichting stichtingen en verenigingen: De WBTR

 

Verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli a.s. voldoen aan een nieuwe wet, de WBTR (Wet bestuur en toezicht rechtspersonen). Het is belangrijk hierop voorbereid te zijn. Nieuw is onder meer de uitbreiding van de hoofdelijke persoonlijke aansprakelijkheid van bestuursleden.

De wet gaat over een groot aantal aspecten van het reilen en zeilen binnen een vereniging of stichting. Doel is ze beter te laten functioneren en problemen te vermijden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt hierover: ‘Het wetsvoorstel geeft vorm aan een professionaliseringsslag bij verenigingen en stichtingen. De noodzaak hiervan is gebleken na een aantal incidenten.’ Met incidenten bedoelt de wetgever financiële problemen, zelfverrijking van bestuurders, fraude en diefstal.

De reikwijdte van de wet is veel groter dan het aanpassen van statuten. Dat is echt onvoldoende. De wet gaat over het vastleggen van basisregels voor bestuur en toezicht. De hoofdelijke persoonlijke aansprakelijkheid van bestuursleden is uitgebreid. Zeker op dat punt moeten bestuursleden volle aandacht geven aan deze wet.

Achtergronden over de nieuwe verplichtingen zijn te vinden op www.wbtr.nl

NLdoet op 15 en 16 maart 2024!!

01-03-2024
Elk jaar in maart organiseert het Oranje Fonds deze grote vrijwilligersactie. NLdoet zet vrijwillige inzet in de schijnwerpers en activeert …
Lees meer over NLdoet op 15 en 16 maart 2024!!